Kurumsal Ürünler Blog İ.K. İletişim English

Sütün Faydaları

Sütün Faydaları

Hayattaki ilk besin kaynağımız olan anne sütü, hayatımız boyunca sütün ne kadar önemli olduğunu aslında bize gösteriyor. Anne sütünü bıraktığımızda ise karşımıza bardakta süt çıktı. Kimimiz çocuk halimizle bunu çok sevdi, kimimiz ise içine bal katılarak kandırıldı ve öyle içildi, kimimiz ise hiçbir şekilde sevemedi, içmedi. Süt içmeyen insanlar için bu yazı biraz pişman olacağınız bir yazı olabilir ancak sütün faydaları saymakla bitmiyor. Üç temel besin maddesi olan protein, karbonhidrat ve yağı dengeli bir şekilde içinde bulunduran süt, her gün en az bir bardak içilmesi gereken bir besin kaynağıdır. A,B,C,D,E,K vitaminlerini barındırarak vücudumuzun birçok bölümünün sağlıklı kalmasını sağlıyor.

Kemikleri Güçlendiren Kalsiyum
İçinde bulundurduğu kalsiyum ile kemik gelişiminde büyük rol taşıyor. Özellikle çocuklarda düzenli olarak içildiğinde, kemiklerinin güçlenmesi, boylarının uzaması, büyümenin hızlanması ve ileriki yaşlarda çok daha sağlıklı, hastalıktan uzak durabilmelerini sağlıyor. Buradan anlayacağınız üzere “süt içmezsen büyüyemezsin!” lafı artık günlük  konuşmalarımızda bile yer edinmiş durumda. Vücudun gerektirdiği kalsiyum miktarını sütte bol bol bulabiliyoruz. Uzmanlar günde 3-4 bardak içilmesi gerekiyor demesine rağmen, 1 bardak içilse bile sağlık açısından faydalıdır.
 

Sanmayın Laktoz Zararlı
Son zamanlarda birçok yerde laktozsuz süt seçeneği ile seçilen kahve vb. gibi içeceklerin, şişkinlik ve gaz problemi sebebiyle tercih edilmediğini görüyoruz. Şişkinlik ve gaz  yapması size sağlıksızmış gibi gelse de sütten aldığınız karbonhidrat kaynağının verdiği enerji tamamiyle laktoz denilen süt şekerinden geliyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi laktozdan sağlıyoruz. Bu yüzden eğer spor yapacaksanız laktozsuz süt yerine normal süt tercih ederek enerji depolayabilir ve vücudunuzdaki yağlardan daha hızlı kurtulabilirsiniz.
 

Hücreleri Yeniliyor
Yaşımız ilerledikçe aldığımız besin kaynaklarından yeterli verimi alamıyoruz. Maalesef katkı maddeli, hazır besinleri ister istemez çok fazla tüketiyor ve sağlığımıza zarar veriyoruz. Yine de sütü hangi yaşta içerseniz için faydasını görebiliyoruz. Özellikle dişlerimiz, saçlarımız ve tırnaklarımızın sağlığı açısından çok önem taşıyor. Kemik gelişimine etkisi, hücrelerimizin yenilenmesini de sağlıyor. Bu hücre yenilenmesi ile beraber cildimiz pürüzsüz oluyor ve yaşlanmayı geciktiriyor. 

Bütün bu faydaların yanı sıra aynı zamanda süt, stresi azaltıyor. Evet, yanlış okumadınız, gerçekten süt stresi azaltarak sizi daha mutlu bir insan yapıyor. Stresi azaltmanın serotonin hormonunun salgılanmasında etkisi olduğundan ve dolaylı yoldan bu da bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına katkıda bulunuyor. Özetle her gün en az 1 bardak süt, hayatınızı değiştiriyor.

Diğer Yazılar